Förutsägbarhet

Tänk om vi visste allt som ska hända.

Ibland kan jag bli förundrad över tron till prognosmakare av olika slag.

När man driver företag är det viktigt att samla på sig information och ha en uppfattning om hur framtiden kommer att te sig. Det handlar bl a om att lyssna på prognoser om konjunktur, räntor och valutor. Det är viktigt för att fatta någorlunda vettiga beslut för sin egen verksamhet.

Samtidigt är det viktigt att ha klart för sig att det är just prognoser. mer eller mindre kvalificerade gissningar med andra ord.

Just därför blir jag förundrad när man ondgör sig över att prognosmakarna aldrig har rätt. Någon har säkert rätt. Kanske till och med stora flertalet har någorlunda rätt. Men inte varje gång och inte vid varje tillfälle.

Ingen vet vad som ska hända – men en tro kan man ha.

I idrottens värld är det väl just osäkerheten som ger kittlingen – spänningen. Tänk om vi visste att den som är bäst, alltid skulle vinna. Då försvann ju själva nerven.

Hörde häromdagen om en av kvalmatcherna till eruopaspelet i fotboll som pågår just nu. En match mellan Twente och Sporting Lissabon. Matchen i Lissabon slutade 0 – 0. Fördel för Twente i hemmamatchen som dominerar matchen totalt. Har full kontroll och tar ledningen med 1 – 0 tidigt. Efter 90 minuter står det fortfarande 1 – 0 och allt är i stort sett klart. Twente kan inte förlora. Det blir 5 minuters förlängning och i 95 minuten får Sporting en hörna. Mål och 1 – 1. Därmed går Sporting vidare istället eftersom mål på bortaplan väger tyngre.

Allt var förutsägbart. Allt var klart. Ändå så svänger allt i sista minuten.

Det är väl det som gör att idrotten är så kul och fascinerande. Det är inte förutsägbart!

Ikväll möter Elfsborg Lazio i andra matchen i kvalet. Eftersom Lazio vann första matchen med 3-0 så utgången är förutsägbar. Lazio går vidare.

Vi får se!

Thomas Bogsjö
Kontorschef
Handelsbanken Borås Viared

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: