Skog & Lantbruk med Magda

Igår kväll hade vi en större kundträff på Pulsen Konferens som handlade om generationsskifte inom Skog & Lantbruk. Precis som hos många andra småföretagare är detta en grupp där mycket kommer att hända inom några år. Andelen äldre ägare ökar bara tiden och frågeställningarna kring vem som ska ta över kan vara lite knepiga.

Inom det affärsområdet samarbetar Handelsbanken med den förre skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg.

Jag träffade henne redan före sommaren i samband med den stora mässan Elmia Wood utanför Jönköping. Hon var med i vår monter och vi stod och pratade en stund. När man träffar personer som man tidigare bara sett i mediasammanhang så blir det ofta en ny upplevelse. För det första så är hon väldigt liten. Kanske inte riktigt samma bild man får i media. För det andra så förstärktes bara bilden av en väldigt trevlig personlighet.

Igår höll hon ett föredrag som sin karriär. Hon berättade en massa roliga saker, men också en hel del om slitet att nå målet. Just målinriktningen var temat för kvällen.

Hon berättade en hel del om sin tränare Wolfgang Pichler som hon tyckte att media gav en felaktig bild av. Där får man känslan av en mysfarbror som tar hand om sina elever. Så är det inte alls. Istället gav hon bilden av en nästan tyrannisk tränare med oerhört stora krav. Samtidigt kan man bara konstatera att han lyckas.

Hon berättade en sak som fastnade hos mig. Inför en säsong fick alla i landslaget uppdraget att ta fram en mening som de skulle ha med sig under hela året och motivera till träning och tävling. Den skulle de sedan skriva på temuggen för att de skulle se den inför varje träningsdag. Magdalenas mening var: ”Viljan att vinna är inte så viktig som viljan att förbereda sig för att vinna.”

Jag håller med henne helt och hållet. Fokusera på processen istället för resultatet. Blir processen bra, så kommer resultatet.

Hon pratade också om positiva bilder, dvs att lura hjärnan att tänka positivt. Också när det inte går så bra.

Hon berättade om en händelse när hon blev lurad av sin tränare. hon hade skjutit katastrofalt dåligt i stående i en tävling och var helt övertygad om att hon inte kunde skjuta stående mer. Tränaren tog ut henne på en träningsrunda där hon varje varv fick skjuta på en fast tavla istället för de där markören visar på träff eller bom. Istället stod Pichler med kikare och skrek ut resultaten. På första varvet skrek han: ”Bra skjutet, fem träff”. Nästa varv likadant. Och nästa igen. Först efter hennes karriär avslöjade han att han lurat henne. Hon hade skjutit katastrofalt dåligt på första varvet. Men för varje varv blev det bättre och bättre.

Tävlingen dagen efter vann hon och sköt fullt i stående.

Thomas Bogsjö
Kontorschef
Handelsbanken Borås Viared

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: