Ny Boränteprognos

Måndag igen. Trotsade regnet i helgen och tog och ”vinterstädade” trädgården. Plockade in utemöbler (som var rejält blöta), klippte gräset för sista gången i år, sköljde av och ställde undan gräsklipparen.
Igår kväll blev det fotboll och Elfsborg – AIK på Borås Arena. En väldigt bra fotbollsmatch som hade det mesta. Förutom mål. Det är fördel AIK i kampen om guldet men långt ifrån klart. Blir en spännande slutkamp.

Fick idag den senaste Boränteprognosen från Handelsbanken. Man kan kanske tycka att jag skulle ha tillgång till den, och det har jag naturligtvis. Men det enklaste sättet att få den är att prenumerera på den via vår hemsida. På så sätt får jag den som ett mail samtidigt som den publiceras. Enkelt och smidigt. Du prenumererar på den här: www.handelsbanken.se/boranteprognos

Prognosen är fortfarande snabbt stigande räntor. Om ett år har vi troligtvis dubbelt så höga 3-månaders räntor jämfört med idag. Orsaken är en snabbare återhämtning än vad som tidigare befarats. Sveriges återhämtning går dessutom snabbare än omvärldens och därför kommer våra räntor troligtvis att stiga snabbare.

Ökade ränteutbetalningar kan vara bra att ha i åtanke när man planerar sin privatekonomi. För att möta högre räntor är ett motsvarande sparande bra. För den som har en 3-månaders ränta skulle det innebära att spara lika mycket som ränteutbetalningarna är. Varje månad. På så sätt kan man balansera sparandet mot ökade räntekostnader och får samtidigt en buffert.

Inte så dumt.

Fokus i prognosen är annars det som kallas ”exitstrategier”. Dvs. hur ska världens länder ta sig ur de stimulanspaket som sjösatts under krisen det senaste året. Och hur ska Riksbankerna avveckla bankstöd världen över utan att vi får en ny våg av banker som går överstyr.

Ett delikat problem att lösa. Men någon gång måste avvecklingen starta för att statsskulderna inte ska växa okontrollerat.

Thomas Bogsjö
Kontorschef
Handelsbanken Borås Viared

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: