Veckan som gick

Förra veckan började med en avtackning. Min kollega Thomas Strömberg som varit kontorschef för Hulta-kontoret slutade i måndags. Efter 44 år i banken. En imponerande tid. Att höra Thomas berätta om sina år i banken blir en form av nutidshistoria. När Thomas började så fanns det ”gamla” Handelsbanken fortfarande..Den ”nya” Handelsbanken grundades av Jan Wallander i början på 70-talet, vilket är den grund som banken fortfarande står på.

Veckan avslutades också med en avtackning då en kollega i Göteborg också gick i pension efter många år i banken.

Den reklamfilm som vi kan se då och då om luckor som ska fyllas efter de som går i pension är verklighet.

I tisdags var jag inbjuden till SE-Skolan för en diskussion tillsammans med ytterligare ett par representanter för näringslivet och lärare för ekonomiprogrammet. Diskussionen var kring en kommande diplomutbildning för gymnasieekonomer. Ambitionen är att höja kompetensen och statusen på gymnasieekonomer. Det är bra – väldigt bra. Om kompetensen kan höjas och därmed göra fler ”anställningsbara” redan efter gymnasieskolan så kan vi lösa en del bekymmer som näringslivet har idag. Snittåldern för den första anställningen är idag över 27 år. Det har blivit en ”kvinnofälla” och konsekvensen blir att det blir svårt att hitta kvinnliga chefer. Om man är drygt 27 år när man börjar hinner tjejerna precis skaffa sig kunskap och erfarenhet när det är dags att bilda familj. När de sedan kommer tillbaka är de sällan beredda att ta sitt första chefsjobb. Det får vänta några år. Tills barnen hunnit bli lite äldre.

Visst är utbildning viktigt, men många pluggar alldeles för länge idag. Man skaffar sig en massa kunskap som man har för lite eller ingen nytta av.

När någon frågar mig vad som är viktigast för att bli anställd i banken så brukar jag svara att det är tre saker: ”Attityd, attityd och attityd”.

Att lära någon ett yrke som har rätt attityd är betydligt lättare än att lära någon ett yrke som har hög kompetens men saknar attityd.

I torsdags kväll var jag i Göteborg och såg på tennis. GLTK spelade mot Elfsborgs TK i elitserien. Matchen var helt avgörande för om ETK skulle få stanna kvar i elitserien. I år var dessutom första året. En elitseriematch består av fyra singlar och en dubbel. Det lyckades efter en rafflande match som avgjordes i den sista dubbeln. Dessutom i ett s k matchtiebreak. Ett matchtiebreak spelas istället för ett tredje set vid 1-1 i set. Först till 10 poäng gäller. ETK vann med 10-8, dvs. minsta möjliga marginal. Oerhört spännande och i många stycken väldigt bra tennis.

Om du gillar tennis kan jag rekommendera dig att gå och se den turneringstennis som finns i närheten. När den svenska eliten spelar är det väldigt bra tennis. Ser man elitserietennis får man också se några av våra tennishjältar spela. För GLTK i torsdags spelade bl a Magnus Gustavsson. Förra söndagen var Anders Järryd på besök i Borås med sitt Lidköping. Om inte Robin Söderling spelat masterslutspelet i London så hade han sannolikt också spelat för Lidköping. I torsdags mötte ETK KLTK i Stockholm. Ett av dubbelparen för KLTK var Thomas Johansson och Simon Aspelin. Hyfsade spelare.

Thomas Bogsjö
Kontorschef
Handelsbanken Borås Viared

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: