Marknaden

Fredag em och full fart mot helg! Skulle tro att det flesta, liksom jag, tycker att fredag em och kväll är veckans höjdpunkt.

Har den senaste tiden kunnat läsa en del om Handelsbanken Fonder och den framgång vi har. Klart bästa ratingen av storbankerna. Men om ni jämför er med betydligt fler då? Kan man läsa ibland, så även denna gång. Jodå, även då kommer vi väldigt bra ut. Vi har under lång tid placerat oss 10-i-topp och ofta topp-3. Denna gång på tredje plats. Samtidigt ska man ha klart för sig att jämföra fondförvaltare med många fonder och de som har få fonder blir lite att jämföra äpplen och päron. Att ha ett högt betygssnitt på många fonder är naturligtvis svårare jämfört med om man förvaltar ett fåtal fonder. Dessutom erbjuder många av internationella aktörer bara ett fåtal av sina fonder på den svenska marknaden. Gissa om det är de som presterar bäst eller sämst?

I vilket fall så är det jättekul att våra fonder presterar så bra.

Vad är marknaden? Ofta kritiserad och nämns som någon form av diffust ”där ute i världen”. Om man med det menar kapitalmarknaden så är den inte konstigare än vilken marknadsplats som helst där köpare och säljare möts. Köpare är den som placerar i olika finansiella instrument, t ex obligationer, eller långivare om man så vill. Säljare är den som utfärdar t ex obligationer, eller låntagare. Marknaden består av en mängd olika aktörer av varierande storlek. Stater, företag, privatpersoner, stiftelser mm. Det här blir naturligtvis väldigt förenklat men principen är densamma som alla marknadsplatser.

Under en lång tid har marknaden fungerat väldigt dåligt beroende på att förtroendet mer eller mindre varit borta. Den europeiska kapitalmarknaden har varit helt stängd sedan juni i år. Orsaken är att de som lånar ut inte har vågat lita på de som lånar. Förtroendet har varit borta.

Att kapitalmarknaden fungerar är väldigt viktigt. Om inte bankerna kan låna på marknaden så finns det inte heller några pengar till företag som behöver låna för att investera eller hålla igång sin verksamhet. Tillväxten faller och vi påverkas alla i vår vardag.

Häromdagen lyckades Handelsbanken som första bank ge ut en 10-årig s k icke-säkerställd obligation på europamarknaden. Intresset var väldigt stort från långivarna vilket innebär att det var fler som ville placera och till större belopp än vad som var avsikten.

Det är här starkt. Väldigt starkt. Och ett bevis för att vi är en av världens starkaste banker (näst starkast) som vi också utsågs till för ett tag sedan.

Hoppas att du får en trevlig helg!

Annonser

Ett svar to “Marknaden”

  1. Boråsprofiler som bloggar flitigt om stort och smått « 7H33 Borås Says:

    […] eller inte fungerar) och banken som han inte bara jobbar för, utan som han också gillar skarpt. (läs mer – klicka här). Med detta önskar vi alla våra läsare en härlig lördagkväll. Vi ses igen imorgon bitti då […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: