Riskkapital

Lördag em vid hallandskusten. Klockan strax efter fyra och mörkret börjar lägga sig. Lugnt, tyst. Skön avkoppling.

Okej då. Helt tyst är det inte. TV’n går. Tittar med ett halvt öga på cupfinalen mellan Helsingborg och Kalmar. Helsingborg leder med 1 – 0 och lär nog vinna. Det känns så.

Under en tid har vi kunnat läsa mycket om riskkapital. Eller bristen på. Framför allt risken att mycket kapital ”försvinner” i och med den ekonomiska krisen som vi upplever i Europa och andra delar av världen. Läste en kommentar på twitter från ”en i riskkapitalbranschen”. Hon tyckte det var viktigt att företag såg till att ha alternativa leverantörer av kapital. Kanske är det så, säger jag.

Jag tror dock det finns något annat som är mycket viktigare. Jag tror att det är betydligt viktigare för många företagare att lära sig HUR man finansierar sin verksamhet. HUR en balansräkning ska se ut för att verksamheten ska vara ”rätt” finansierad. Jag möter en hel del företagare för både små och stora företag som borde ha en annan syn på bolagets balansräkning.

(Där blev det 1 – 1 i Helsingborg. Hoppsan…. Det kanske blir en riktig överraskning.)

Med ”rätt” finansierad menar jag över tiden. Just idag kan det vara rätt att använda t ex bolagets kassa för en investering. Det blir ju billigare eftersom bolaget slipper betala ränta på ett lån. Vad man glömmer och inte tänker på är att kassan kan behövas till expansion eller att möta en konjunkturnedgång.

Ett annat ”feltänk” är att låna allt till en finansiering, vilket blir det omvända förhållandet mot att använda bolagets kassa till hela investeringen.

Viss del extern finansiering och viss del bolagets egna medel för en investering ska det vara.

Det handlar om att hela tiden tänka i form av balansräkning. Bolagets tillgångar och skulder. Att matcha tillgångar mot skulder. Vilka tillgångar finanserias med vilka skulder. Att fundera över bolagets framtid och hur det påverkar balansräkningen.

Då skapar man ett starkt företag som klarar både tuffare tider och att expandera på ett bra sätt.

—–

Paus i fotbollen. Dags att ge sig tillbaka till köket och fortsätta med middagen. Idag blir det en köttbit med ugnsrostade grönsaker och en rödvinssås. Matlagning är kul!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: