Fredag 17 februari 2012

Fredag eftermiddag. Börjar närma sig helg. Dagen började 06.30 med ett pass på gymmet. Först spinning  och sedan styrka. Vår ”slavdrivare” såg till att vi fick slita ordentligt. Efter ett par veckors träning börjar kroppen så sakta återhämta sig efter förkylningen. Kände mot slutet av cykelpasset att kroppen inte riktigt är återhämtad än.

Var och såg basket i går kväll. Borås Basket tog emot LF Basket. Lite speciell match eftersom Borås coach Pat Ryans son spelar i LF. En toppmatch i ligan som blev ”enkel” för Borås som gick ifrån till en stor ledning ganska snabbt. I halvlek skillde det 20 poäng och ett tag i tredje quartern var skillnaden en bit över 30 poäng. Väldigt bra av Borås samtidigt som matchen lite tappade glöden mot slutet eftersom skillnaden var så stor.

I onsdags presenterades Handelsbankens resultat för 2012 som sista bank av storbankerna. Och genast var debatten i media om bankernas vinster igång. Ivrigt påhejade av politiker.

Märkligt.

Om bankernas vinster vore lägre så skulle vi ha svagare banker. Det blir konsekvensen. Det innebär att upplåningskostnaderna ökar eftersom investerarna lär kräva mer betalt. Om priset på råvaran går upp så ökar också priset till kunden. Det hänger ihop.

Om vinsterna vore lägre så skulle inte bankerna kunna utvecklas med samhället och tillgodose de behov av kapital som bl a våra företag har.

Utdelning till aktieägarna är också något som kritiseras. Om man skulle sänka utdelningen eller kanske till och med ta bort den så skulle det få stora konskvenser. Aktiekursen skulle sänkas och få vara intresserade av att investera i bolaget.

Bristande konkurrens pratas det också om. Jag vill påstå att konkurrensen är stor. Dels mellan de banker som är kompletta, dels finns det många aktörer på marknaden inom olika segment. Nischbanker, bolåneaktörer, fondbolag, inlåningsmedel, finansbolag. Listan kan göras lång.

Det är sällan man ser företag i andra brancher som kritiseras på samma sätt. HM är ett företag som har ett resultat över 20 mdr men jag tror aldrig att jag ett kritik mot HM för att de tjänar för mycket.

Man skall inte heller glömma av den skatt som resultatet innebär. I Handelsbankens fall 4,4 mdr till statskassan. Ett ganska ordentligt belopp.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: