Tisdag 13 november 2012

Jag kan se statistik över min blogg. Är väldigt medveten om att jag inte skriver så ofta som jag vill och borde. Ändå är det så många som läser.  Ja, allt är väl relativt. Men jag tycker det är många. Igår var det t ex nästan 25 st som var inne på bloggen. Häromdagen 12 st och dagen innan också 12 st. Dessutom kan jag se varifrån i världen läsaren kommer och det är mer eller mindre ”around the globe”. Intressant! Eller?

Jag skrev sist om ytterligare en resa som var på gång. Vi är några som jobbat ihop i olika omgångar i banken sedan trettio år tillbak och som träffas regelbundet. De senaste åren har när vi träffats gjort kortare resor i Europa. Vi besöker gamla krigskådeplatser från första och andra världskriget. Normandie var det för ett par år sedan. I år vi till München och besökte först den lilla sommarstugan som kallas Örnnästet. En fantastisk vy. Dessutom hade vi fyra udnerbara dagar men strålande sol, klarblå himmer och upp mot 25 grader varje dag.

Visste du förresten att Örnnästet började kallas just Örnnästet först efter Alistair MacLeans fantastiska bok. Filmen är dessutom inspelad på en helt annan plats. Kehlsteinhaus heter stället egentligen.

Dessutom besökte vi Dachau. Det första koncentrationslägret strax norr om München. En mycket stark upplevelse. Den som fick uppfattningen om att det handlar om krigsromantik att besöka dessa platser kan avskriva det direkt. Det är en oerhört stark upplevelse att se saker och ting på plats. Att besöka museer och få en uppfattning om hur det var. Att människor kan bli så grymma.

Varför uppstår krig? Ingen enkel fråga inget enkelt svar. För andra världskriget är nog de flesta överens om att det kom ur två saker. Dels att Tyskland blev totalt förnedrat efter första världskriget, dels den ekonomiska misär och kris som föregick andra världskriget. Med mycket stor arbetslöshet.

Tänk på det som händer i södra Europa idag. Ett Spanien som går mot en arbetslöshet över 30%. Det är inte bra!

 Det är viktigt att minnas historien samtidigt ska vi ju också leva i nuet och uppleva det underbara som går att uppleva idag. Området runt München är otroligt vackert.

Vi hann också med ett besök med guidad tur på Allianze Arena. Ett fantastiskt bygge. Vilken arena! Får nog erkänna att Borås Arena kommer en bit efter. För en inbiten fotbollstok var det en underbar upplevelse att vandra runt i det inre. Att få se Bayerns omklädningsrum med spelarnas bilder ovanför där de satt. Ojoj. Det sitter kvar länge.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: