Lördag 19 januari 2013

Om man jobbar i bank är räntediskussioner inte långt borta. Inte bara i jobbsammanhang utan även privat. Över tiden svänger diskussionerna ganska ordentligt också. Ibland är det Bolåneräntorna som är i fokus. Just nu upplever jag att det är inlåningsräntorna.

Och den diskussionen är intressant. Ur flera perspektiv.

En bank ”lånar in” pengar från många håll. En del kommer från upplåning på kapitalmarknaden. Det pris banken får betala där för upplåningen är kopplad till den risk som placerarna/investerarna bedömer att banken har.
Samma sak med inlåning från kunder.

Hög ränta = hög risk.
Lägre ränta = lägre risk

Handelsbanken är en av världens starkaste banker. Vi har en av de lägsta upplåningskostnaderna på kapitalmarknaden. Det innebär att vi också betalar lägre för inlåning från kunder. Problemet är nämligen att om vi skulle betala mer för inlåningen från kunder så skulle kapitalmarknaden också kräva att vi betalar mer. Konsekvensen blir då att vi till slut inte längre kommer att vara en av världens starkaste banker. Det är på sätt och vis ett dilemma och inte alltid så enkelt att förklara.

En del tycker att de vill sprida sina risker genom att placera sitt kapital hos olika banker. Håller man sig alltid inom insättningsgarantin så kan man strunta i risken och välja den som betalar bäst.
Jag kan förstå att man tänker så och respekterar att man gör så, men tycker att det är ett feltänk.

Om man vill minimera sin risk så bör man välja den bank som är starkast. Den som stänger dörren sist är den som är starkast.
Att sprida ut kapitalet på flera banker innebär att man mer eller mindre förbereder sig för ett totalhaveri, dvs. att alla går omkull. Då tror jag inte det spelar så stor roll att man spridit ut riskerna.

Konsekvensen blir:

Hög ränta = hög risk = svag bank
Lägre ränta = lägre risk = starkare bank

Egentligen inte så komplicerat. Det är bara att välja.

Om man tänker utifrån risk så är valet enkelt.

Annonser

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: