Söndag 24 mars 2013 – Mat

image

Idag blev det lammkotlett med grekisk touch.

Jag gjorde så här:

  • Började med tzatsiki. En burk grekisk youhurt, några villöksklyftor som jag pressade i, finstrimlad gurka, salt och peppar. Rör ihop och in i kylen. Gurkan brukar jag strimla så här: skar av önskad bit gurka. Skala gurkan med en osthyvel. Strimla den sedan längs med i tunna strimlor med osthyveln. Sista biten är dt bra att lägga gurkan på skärbrädan, annars brukar det följa med för mycket fingrar… Skär sedan strimlorna med en kniv väldigt tunt.
  • Häll olivolja i en ugnsform. Dela potatis i klyftor. Skala morötter och palsternackor.  Skär i stavar. I med allt i formen. Häll på flytande honung, mer olivolja, salta och peppra. Ner med nävarna och blanda runt. Lägg på några kvistar rosmarin.
  • Salta och peppra lammkotletterna. Hacka vitlöksklyftor och strö över. Hacka färsk rosmarin och strö över. Hetta upp en stekpanna och lägg i rejält med smör. Pannan ska vara riktigt het. Bryn kotletterna på båda sidor så de får fin färg. Bryn inte fler än två åt gången så att pannan behåller hettan. Lägg över i en ugnsfast form. Slå över smöret från pannan. Stick in en stektermometer i den tjockaste kotletten.
  • Ställ in potatis och rotfrukter i en ugn som är 175 grader. Känn efter med sticka när rotfrukterna börjar bli klara. Brassa på ugnen på max och grill sista stunden så att det får färg.
  • Några minuter efter du har satt in rotfrukterna kan du sätta in lammkotletterna i en ugn som är 125 grader. Låt kotletterna bli klara till 63-64 grader. Då är de lätt rosa och saftiga. Vill du att de ska bli helt klara så är det 70 grader som gäller.
  • Som tillbehör serverade jag en tomatsallad, en grönsallad och färska lättkokta haricots verts.
  • Tomatsallad: tunt skivade tomater på en tallrik. Över det tunt skivad rödlök. Lägg på kalamataoliver. Viktigt att det är ”riktiga” där kärnan är kvar. Sala och peppra. Slå på rikligt med olivolja.
  • Grönsallad: skär grönsallad . Ta en bit kurka. Skala den och dela på mitten och kärna ur. Skär i ”båtar”. Blanda sallad och gurka. Skär fetaost i små bitar och lägg över. Å så var det olivolja igen.
  • Haricots verts: koka upp lättsaltat vatten. Koka i tre minuter. Får absolut inte koka för länge så de blir sladdriga.

image

Serverade en väldigt god Ripasso till från Castelforte. Mycket prisvärd för 79 kronor.

image

Å så favoriten till efterrätt. Creme brulee.

Så enkelt och så gott.

  • Dela en vaniljstång och skrapa ur kärnorna. Koka upp 3 dl grädde och 3 dl mjölk tillsammans med vaniljstång och frön (lägg i hela stången). Låt svalna.
  • Knäck 5 ägg i smeten och slå i 1 dl strösocker. Vispa till sockret löst sig.
  • Slå upp smeten i portionsformar
  • Ställ formarna i en djup ugnsplåt. Slå hett vatten runt formarna i plåten.
  • Ställ in i ugnen i 150 grader i ca 30 min eller till smeten har stelnat.
  • Ta ut och låt svalna.
  • Strö ett tunt lager strösocker ovanpå smeten i portinsformarna. Bränn av med en brännare.

Blev en ganska bra söndagsmiddag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: