Tisdag 16 februari 2016 – Världen mår bra

Det är en spännande värld vi lever i.  När man stämmer av  mediabilden kan man lätt tro att världen håller på  att gå under.

Så är det inte.

Börsen åker visserligen upp och ner, men sett i ekonomiska termer så mår världen riktigt bra.  Tillväxten i hela världen är över 3%, vilket är en fantastisk tillväxt. Inte minst när man pratar om 1,5% som the new normal.

USA växer på ordentligt. Där finns tydliga tecken på att sysselsättningen börjar dra iväg vilket också fått inflationen att sakta börja öka.

Sverige går också fantastiskt bra. Stabil ekonomi med mycket god tillväxt.

Men visst finns det orosmoln. Det senaste är att sydeuropeiska banker börjar få problem igen.  Då väcks frågan om ECB skall gå in och rädda bankerna. Tyskarna är ju inte så pigga på att göra det igen efter Grekkrisen. Är det rätt att rädda bankerna? Jag kan tycka att det är fel. Misslyckas man så får man (aktieägarna och långivarna) stå för det. Tyvärr får man andra problem, vilket också börjat visa sig i bl a Spanien. När bankerna får bekymmer stryps tillgången på krediter. Spanska små och medelstora bolag har börjat få svårt att få tillgång till lånekapital. Det påverkar i sin tur konjunkturen negativt. Det leder till svag tillväxt och lågkonjunktur.  Kanske bättre att ECB får träda in.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: