Måndag 22 februari 2016 – Nu slutar vi med kontanter

Kontanter eller inte kontanter – det är den stora frågan.

Under flera år har kontantanvändningen i samhället minskat med sådär 10-15% per år. På fem år blir det väldigt mycket. Det senaste året  har minskningen dessutom gått ännu snabbare. T o m mycket snabbare.

Jag vill påstå att under 2015 såg vi något som kan kallas för ett systemskifte. Det har inte varit helt ovanligt att vissa butiker hade skyltar med texten ”Om du betalar med kort under 100 kronor så tat vi en avgift på 5 kronor”. Förra året började det dyka upp skyltar med texten ”Vi tar inte kontanter”. Snacka om att vända på handen.

I andra sammanhang, bl a inom idrottsföreningar har man bytt kontanter med swishbetalningar. P-automaten flyter över från mynt och kort till sms-parkering.

Kontanterna försvinner. Och fort går det. Nu gäller det att skaffa sig alternativen till kontanterna. Annars kommer man snart att få svårt att klara att betala.

Ibland kan man läsa och höra att det där med kontanter är ju bankernas kärnverksamhet. Det är det inte. Det är t o m väldigt många år sedan kontanthantering var en stor del av bankernas verksamhet.

På vårt kontor i Viared är kontanthantering en väldigt liten verksamhet. Den lilla efterfrågan som vi har haft på kontanter minskar dessutom väldigt snabbt. Säkerheten kring vår kontanthantering är stor. Vi ska minimera säkerhetsriskerna så långt det går och inte utsätta varken oss själva eller omgivningen för fara. Tekniken utvecklas också hela tiden i maskiner som hanterar kontanterna.

Vi står nu inför en större teknikinvestering för att kunna fortsätt med kontanterna. Eller så upphör vi med kontanter. Med tanke på den låga efterfrågan som vi har så blir valet enkelt.

Vi upphör med kontanter från 1 mars.

Det hade inte varit försvarbart att investera mycket för så lite.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: