Tisdag 8 mars 2016 – Räntebeslut av ECB på torsdag

På torsdag kommer ECB med  sitt räntebeslut.  Uppfattningen är en sänkning av styrräntan med 0,10% till – 0,40%. Samtidigt kommer ECB med ytterligare 20 mkr i kvantitativa lättnader.

Många banker i Europa, främst södra Europa, har det tufft. När bankerna placerar sin likviditet hos ECB får man en viss ränta i förhållande till styrräntan. Eftersom styrräntan är negativ så får bankerna betala. Banker som redan har det tufft. Därför höjs det nu röster att ECB skall sätta ett golv på 0%.

I Sverige får bankerna styrräntan -0,10% när man kortsiktigt placerar sitt överskott hos Riksbanken. Eftersom styrräntan är -0,50% i Sverige får bankerna -0,60% av Riksbanken, dvs. man får betala.

Många banker i södra Europa har mycket svaga balansräkningar. De största Italienska bankerna har dåliga krediter som uppgår till 15-20% av utlåningen. Den svagaste så mycket som 35%. Dessutom har varken Italien eller Spanien någon tillväxt av BNP, i stort sett oförändrat sedan 2008. Därmed kan man inte växa ur problemen. Och inte får man hjälp av inflationen heller.

ECB får inte hjälpa bankerna direkt men frågan är om man inte snart måste ta till nödåtgärder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: